Militarii Batalionului 300 Infanterie Mecanizată „Sfântul Andrei" din nou în poligon

Mădălina Burcea · 10.08.2021
La Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă „Smârdan”, artileriștii Batalionului 300 Infanterie Mecanizată „Sfântul Andrei" au revenit în poligonul de tragere pentru o nouă provocare și anume, perfecționarea deprinderilor practice ale militarilor în executarea tragerilor prin ochire indirectă dintr-o poziție acoperită, în vederea asigurării sprijinului prin foc a acțiunilor defensive/ofensive a subunităților de infanterie.
 
Scopul tragerilor de luptă a fost de a executa tragerile la o distanță apropiată de limita maximă a bătăii aruncătoarelor calibru 120 mm precum și adaptarea mecanismului focului pe țintele desemnate de grupa de cercetare înaintată.
 
Tragerile s-au executat într-un mediu arid cu temperaturi ce au depășit 39 grade Celsius, sub directa coordonare a comandantului de subunitate și  a comandantului unității. Ședința de tragere a subunității de artilerie a fost sprijinită în punctul de observare de specialiști aparținând Batalionului 285 Artilerie „Vlaicu Vodă” care au contribuit la buna desfășurare a tragerilor prin observarea câmpului tactic cu aparatura de ochire-vizare a țintelor ARGUS. Acest aparat localizează ținta, îi determină coordonatele și transmite datele în format electronic la centrul de comandă al tragerii, după care evaluează efectele tirului.
 
La activitate au participat și proaspeții absolvenți ai școlilor de maiștri militari și subofițeri. Acestora li s-a oferit oportunitatea să descopere tainele artileriei de la colegii lor căliți deja în experiența tragerilor reale cu muniție de război.
 
Activitatea a fost o adevărată provocare pentru fiecare militar în parte și au demonstrat încă o dată că pot sprijini prin foc structurile companiilor de infanterie.
 

Foto: Nicușor Comănescu