Cimitir al eroilor români inaugurat la Fălești

Deschide.md · 28.10.2021
La Făleşti, în Republica Moldova, a fost inaugurat Cimitirul eroilor români dezrobitori, la împlinirea a 80 de ani de la eliberarea Basarabiei de către armata română. Avocatul Iulian Rusanovschi a donat un crucifix, care va aduce aminte urmaşilor de sacrificiul ostaşilor români.

La eveniment au participat Consulul General al României la Bălţi, Petrişor Dumitrescu, și vicepreşedintele raionului Făleşti, Veaceslav Tambur.
Istoricul Anatol Petrenco a făcut o incursiune prin evenimentele de acum 80 de ani.
„Militarii unde mureau, erau îngropați în cimitirele satelor. Așa a fost un ordin. Și atunci aici, în Fălești, unde suntem noi, era marginea localității, era un cimitir și au fost îngropați, unde este acum clădirea liceului”.
În timpul lucrărilor de construcție a troiței au fost depistate osemintele unor soldați. Cimitirul s-a întins pe o suprafață foarte mare. Este vorba despre 299 de morminte.

„Trebuie să păstrăm memoria celor care au luptat”, spun oamenii.
„Cât trecutul ținem minte, mai avem lucruri sfinte. Iar trecutul nostru istoric a fost tragic, a fost dureros, dar pentru tânăra generație este foarte important să cunoască adevărul istoric”, spune Lucia Gligor, profesoară de istorie la LT „Mihai Eminescu” Fălești.
Oamenii spun că, în ciuda unor nemulțumiri, monumentul trebuie să-și aibă locul anume aici, pentru a păstra memoria celor căzuți.
 
Sursa: Deschide.md, https://deschide.md/ro/stiri/social/92002/VIDEO--Cimitirul-eroilor-rom%C3%A2ni-dezrobitori-inaugurat-la-F%C4%83le%C8%99ti.htm