Aripi noi deasupra norilor

Mădălina Burlacu · 22.11.2021
Aripi noi deasupra norilor
 
,,Odată ce ai gustat zborul, vei merge pe pământ cu ochii întorși spre cer, pentru că acolo ai fost și acolo vei dori să te întorci", spunea Leonardo da Vinci.
 
,,Mulți oameni mă întreabă ce înseamnă pentru mine <<a zbura>>!?
Pentru mine a zbura înseamnă a trăi. Nu văd ce poate fi mai frumos decât să zbori. Mereu îmi închipui că aripile avionului sunt mâinile mele și că pot să tai la fiecare secundă norii cei grei, îmi imaginez că motorul e sufletul meu și că fără el nu aș putea să înaintez pe drumul meu spre fericire. Ce poate fi mai frumos decât să prinzi un răsărit deasupra norilor, să treci printr-o ploaie liniștită de vară sau să te împaci sufletește la asfințitul soarelui? Pentru unii oameni munca înseamnă oboseală, stres, plictiseală. Pentru oamenii ce trăiesc în ceruri, meseria pe care o practică, aceea de pilot, îi face să supraviețuiască. Pilotajul nu e doar o meserie, ci e o boală, o boală de care nu te mai poți vindeca niciodată.
 
Odată ce ai gustat din adevăratele taine ale zborului este imposibil să nu te îndrăgostești definitiv de tot ce înseamnă aviație. În calitate de pilot ajungi să-ți tratezi avionul ca pe un prieten, ca pe un membru al familiei tale la care nu ai renunța niciodată. În timp, lumea din jurul tău ajunge să nu te mai înțeleagă și să te considere un nebun obsedat de albastrul cerului.
 
Da! Ești un nebun! Dar ești un nebun special pentru că ceea ce faci tu nu pot face majoritatea oamenilor. Tu poți să vezi ceea ce alții nu văd, tu poți să simți ceea ce alții nu simt, tu poți să te bucuri de adevăratele frumuseți ale pământului ajungând să respecți tot ceea ce te înconjoară. Sunt și eu un nebun rătăcit prin nori. Sunt greu de înțeles, dar știu că zborul e singurul ce nu m-a dezamăgit vreodată. El e drogul fericirii mele!
 
Sunt primul membru din familie care a ales cariera militară și am decis să plec de acasă în clasa a IX-a urmând studiile liceului militar la Câmpulung-Moldovenesc. Am participat în clasa a VII-a la un concurs de matematică la liceul militar, iar când m-am întors acasă mi-am zis că acolo îmi doresc să fac liceul. Totul mi se părea atât de fascinant încât mă simțeam ca în romanele cu Harry- Potter, acea cetate de pe deal, era parcă școala de magie Hogwarts. Mai târziu, în primii ani de liceu, cred că s-a concretizat și ideea de a mă face pilot militar, întrucât atunci când treceau avioanele militare pe deasupra liceului toată lumea ieșea la geamuri și privea încântată evoluțiile piloților, cel mai probabil și ei fiind absolvenți de liceu militar.
 
Baza Aeriană 95 este și va fi mereu piatra de căpătâi a tuturor piloților de luptă. Aici se pun bazele și te desăvârșești ca pilot de luptă, aici înveți primele poligoane, primul zbor de noapte, primele trageri sau primele interceptări. Personal, consider că Baza 95 este a doua mea casă. Prin vechimea și prin misiunile pe care le-a îndeplinit cu succes în toți acești ani are un rol deosebit în rândul Forțelor Aeriene.
 
Colectivul de muncă este excepțional. Nu spun asta doar de dragul de a o spune, ci pentru că așa este. Pentru mine colectivul de muncă reprezintă a doua mea familie. Alături de instructorii cu experiență, pilotii tineri învață tainele zborului, cum să-și pregătească misiunea de zbor sau debriefingul. Colectivul este unit, deschis spre cunoaștere și pregătit pentru toate provocările ce urmează să vină, atitudine definită prin cuvintele lui Confucius, <<Dacă-ți place ceea ce faci, nu vei munci nicio singură zi din viaţa ta>>.
Îmi doresc să fiu sănătos și să acumulez cât mai multă experiență de zbor astfel încât să devin instructor și să învăț la rândul meu și generațiile ce vor urma. Cred că aceasta ar reprezenta încununarea deplină a tuturor eforturilor depuse de-a lungul vieții de pilot militar.”
 
Locotenentul Petru-Marius Dănilă are 25 de ani și este pilot în cadrul Escadrilei 951 Instrucție Avansată de la Baza 95 Aeriană.
Colegul nostru este din municipiul Vatra-Dornei, județul Suceava, iar cel mai mult iubește să zboare: ,,După ce te pregătești temeinic la sol, liniștea și faptul că ești în zbor îți oferă încredere, disciplină și răbdare și te definește ca om, iar mai apoi ca ofițer”, conducându-se după deviza ,,Totul este posibil, imposibilul cere doar mai mult timp”.
 
Absolvent al Colegiului Național Militar ,,Ștefan cel Mare" din Câmpulung-Moldovenesc, a urmat cursurile Academiei Forțele Aeriene ,,Henri Coandă" din Brașov, iar în anul 2020 a obținut titlul de masterand în cadrul aceleiași academii.
 
Felicitări și mult succes în tot ceea ce faci!