Antrenamente comune cu partenerii străini, în portul militar Souda din Creta

Alexandru Turturică · 08.12.2021

 Marinarii militari și scafandrii de luptă de incursiune de la bordul puitorului de mine și plase „Viceamiral Constantin Bălescu” asigură o prezență constantă în bazinul mediteranean, prin integrarea în gruparea navală a Operației EUNAVFOR MED „IRINI”. Militarii Forțelor Navale Române participă la operația desfășurată sub stindardul Uniunii Europene, încă de la sfârșitul lunii septembrie, timp în care au executat misiuni de supraveghere a traficului maritim și de asigurare a respectării embargoului armelor impus Libiei. După mai bine de două luni de misiune în Marea Mediterană, echipajul puitorului de mine și plase 274 se află în portul militar Souda din Insula Creta, pentru refacerea capacității de luptă, în vederea pregătirii următoarelor misiuni încredințate de comanda grupării navale a operației UE. 
 
Instruirea militarilor români este una continuă, iar aceasta se desfășoară atât pe mare, timp în care aceștia execută și misiuni reale, cât și la cheu sau la bordul navei, și, nu de puține ori, este planificată în comun cu partenerii străini participanți la Operația „IRINI”, tocmai pentru a menține și dezvolta nivelul de interoperabilitate dintre forțele integrate. Scafandrii militari români, alături de cei greci și francezi, ambarcați la bordul fregatei „Navarinon” și la cel al navei de patrulare „Commandante Bouan”, au desfășurat, în baza militară din Souda, o serie de antrenamente specifice misiunilor de interdicție maritimă.
 
De asemenea, marinarii militari români cinstesc valorile țării noastre nu numai prin misiunile executate în zona de responsabilitate, ci și prin ceremoniile militare organizate pentru comemorarea și celebrarea momentelor importante din istoria României. Perioada în care a fost făcută escala în Souda a cuprins și sărbătorirea Zilei Naționale, prilej cu care echipajul navei militare 274 a arborat Pavilionul la catarg și a ridicat Marele Pavoaz, iar comandantul acesteia, căpitan-comandorul Daniel Gheorma, a dat citire mesajului Șefului Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, transmis cu această ocazie.

Pentru puitorul de mine și plase „Viceamiral Constantin Bălescu”, urmează încă o lună de misiuni în cadrul Operației EUNAVFOR MED „IRINI”, după care, echipajul navei va reveni, în portul militar Constanța, la începutul noului an de instrucție, în luna ianuarie.