Escală în Valencia, orașul artelor și științelor

Nicoleta Cocoș · 07.07.2022
Nava-școală ,,Mircea” a acostat joi, 30 iunie, în portul Valencia. La cheu, a fost întâmpinată de consulul general al României la Castellon de la Plana, doamna Irina Marin.
 
Aflată pe coasta de est a Spaniei, pe malul drept al râului Turia, Valencia este un important centru universitar, industrial, comercial și turistic. Vestigiile istorice ale orașului, precum Gara de Nord cu ale sale detalii de Art Nouveau, Plaza de Toros, varianta spaniolă a Colosseum-ului, construită în stil neoclasic, La Lonja de la Seda, Palatul Poștei (Palacio de Comunicaciones) și Mercado Central sunt ascunse printre clădiri moderne. Cea mai impresionantă „atracție turistică” din Valencia este complexul de clădiri moderne.
 
Designul Orașului Artelor și Științelor a fost creat de Santiago Calatrava și Félix Candela și înglobează mai multe muzee, printre care și Oceanogràfic, cel mai mare acvariu din lume.
 
După acostarea navei, comandantul navei, comandorul Mircea Târhoacă, împreună cu consulul general al României la Castellon de la Plana, doamna Irina Marin, au efectuat o vizită la Comandamentul Naval al Valenciei și Castellonului, unde au fost primiți de comandantul naval al regiunii, comandorul Alfredo Cordon Scharfhausen.
 
În a doua zi a escalei, domnul comandant, împreună cu doamna consul general au fost primiți de președintele Autorității Portuare, domnul Aurelio Martinez Estevez și de alte autorități portuare.
 
Pe perioada escalei velierul a fost vizitat de sute de localnici, impresionați de frumusețea acestuia. La festivalul ,,Iacobus Maris 22”, alături de ,,Nava Școală ,,Mircea”, am reîntâlnit alte trei veliere renumite: Palinuro (Italia), Pascual Flores (Spania), Atyla (Spania).
 
În a doua zi a escalei, un grup de studenți de la bordul Navei Școală ,,Mircea” a mers în vizită la Centrul de Cercetări al Universității din Valencia. În zona științifică și academică a centrului studenții au fost invitați să viziteze laboratoare de cercetare din cadrul Institutului Cavanilles, dedicat studiului biodiversității și biologiei evolutive.
 
Sâmbătă, 2 iulie, prin amabilitatea Fundației “Translatio”, organizatori ai festivalului ,,Iacobus Maris 22”, s-au pus la dispoziție autocare tuturor echipajelor participante la regată pentru un tur ghidat al centrului istoric al Valenciei. Alături de echipajul navei, studenții au vizitat Catedrala Santa Maria, Plaza de Virgen, Biserica San Nicolas y San Pedro Martir, considerată Capela Sixtină a Valenciei, Turnurile Serrano și Plaza de la Reina. Ghidul spaniol a încheiat prezentarea cu fastuoasa clădire a Muzeului Național de ceramică ,,Gonzales Marti”.
 
Spre seară, la bordul navei a avut loc o recepție oferită de Consulatul General al României de la Castellon, unde a fost invitat ambasadorul României în Spania, domnul George Gabriel Bologan, precum și personalități diplomatice și reprezentanți ai autorităților civile și militare.
 
Duminică, Nava Școală ,,Mircea”, a plecat spre al patrulea port al marșului, Valetta din Malta, lăsând în siaj frumosul oraș spaniol, cu speranța că va reveni cât mai curând în portul valencian ,,Marina Nord”, cu altă serie de cadeți la bord.