Fiorii începutului de la Breaza

Cezara Mîndrescu · 07.09.2022
Ora 8 dimineața. Pe platoul central al Colegiului Național Militar „Dimitrie Cantemir” din Breaza, sute de elevi erau deja în formație și se pregăteau pentru deschiderea noului an școlar. Unii păreau a fi bucuroși de revederea colegilor, în timp ce alții, mai somnoroși probabil din fire și abia împăcați cu ideea că s-a terminat vacanța de vară, preferau să își păstreze entuziasmul pe mai târziu.
Emoțiile cele mai mari au fost trăite însă de bobocei. Cu o privire plină de inocență, dar vizibili mândri de locul în care se află, aceștia își verificau minuțios uniforma din 5 în 5 minute și se ajutau reciproc pentru ca totul să arate impecabil. Ocazional, comandantul de pluton, un elev gradat, venea și le aranja cravata și bereta. Cei mai tineri cantemiriști nu au nici măcar o săptămână de când au intrat pe poarta unității de învățământ, astfel că stângăciile lor sunt încă vizibile, dar au alături camarazi din clasele mai mari care îi ajută să se acomodeze cu noul mediu.Festivitatea a început la ora 9 cu intonarea imnului, avansarea în gradul onorific a celor mai merituoși elevi și discursurile invitaților.
Reprezentanta bobocilor, eleva Ariana Baza, admisă cu media 10, a vorbit în numele colegilor ei despre curajul și încrederea care definesc orice cantemirist – „Am demonstrat de ce suntem în stare, iar acum suntem pregătiți să o luăm de la capăt. Întreaga noastră viață este o carte compusă din mai multe capitole, iar noi tocmai am început să scriem împreună unul dintre ele. Nu trebuie să lăsăm garda jos nicio clipă, ci trebuie să continuăm să fim elevii silitori de până acum. Am început să vedem viața cu alți ochi și am dezvoltat o dorință interioară de a o face din ce în ce mai frumoasă. De aceea, am ales să fim astăzi, aici. Consider că, în cadrul Colegiului Național Militar din Breaza, vom putea să ne atingem potențialul maxim cel mai bine. Astăzi, pășim încrezători pe un nou drum în viață”.
Generalul-locotenent Cătălin Zisu, comandantul Comandamentului Logistic Întrunit, le-a oferit celor prezenți la festivitate un cadou fără de preț: „De astăzi, vă declar cetățeni de onoare ai sufletului meu”.
Un alt moment încărcat de emoție a fost și acela în care bobocii de la Breaza au rostit primul legământ față de țară: „Eu, elevul [cantemirist], mă leg să învăț carte, să-mi oțelesc brațul și inima spre a sluji cu destoinicie patria și armata României. Așa să-mi ajute Dumnezeu!” au fost cuvintele rostite cu tremur în glas de cei 169 de noi veniți în „cuibul de șoimi”.
Bineînțeles, din întregul peisaj nu puteau lipsi familiile elevilor. Părinți cu lacrimi în ochi, bunici cu ochii îndreptați spre cer și mâinile împreunate, surori și frați fără de răbdare, cu toții au luat parte la ceremonia de deschidere așteptând parcă, minut cu minut, să își ia în brațe copiii. Iar îmbrățișările sincere de la final au încununat cu succes întregul cadru festiv.Și cum tot ceea ce am scris a fost despre ei, îmi doresc să închei prezentele gânduri cu câteva cuvinte pentru ei:
Dragi elevi mai mari și mai mici, cu toate că am făcut liceul în civilie, mi-ați adus aminte de mine atunci când eram în băncile liceului. Iar astfel de amintiri nu pot să nu stârnească emoție și bucurie. Vă sfătuiesc să abordați cu entuziasm orice provocare întâlniți pe traseul vostru și să vă agățați cu încredere de orice fărâmă de fericire pe care o întâlniți. Implicați-vă, căutați să fiți utili celor din jur și asumați-vă responsabilități. Mulțumiți-le părinților pentru susținerea oferită. Căci ei sunt adevărații voștri eroi. Și nu uitați să visați... căci voi aveți toate atuurile necesare să deveniți cei mai buni!
Mult succes!