Acțiuni tactice combinate în teren în cadrul exercițiului „Heracleea 22”

Nicoleta Burlacu · 26.09.2022
Infanteriștii marini ai Regimentului 307 Infanterie Marină au desfășurat în perioada 19-23 septembrie, exercițiul multinațional întrunit „Heracleea 22”, un amplu exercițiu fluvial de antrenament în teren, în raionul Mahmudia din Delta Dunării.
 
În cadrul exercițiului au fost angrenați peste 300 de militari aparținând Regimentului 307 Infanterie Marină, Divizionului 67 Nave Purtătoare de Artilerie, Divizionului 88 Vedete Fluviale, Batalionului 22 Infanterie „Romanați”, Batalionului 32 Cercetare-Supraveghere „Mircea”, un pluton de infanteriști al partenerilor francezi și un pluton american din cadrul Diviziei 101 Aeropurtată.
 
Exercițiul, planificat și coordonat de infanteriștii marini, s-a desfășurat în trei medii de acțiune, naval, terestru și aerian, astfel încât tehnica participantă a constat în două nave militare fluviale (un monitor și o vedetă fluvială), 25 de ambarcațiuni ușoare de asalt motopropulsoare, 3 transportoare blindate pentru trupe Piranha, 7 transportoare amfibii blindate de cercetare, 4 elicoptere Black Hawk, 20 de autocamioane, 10 autospeciale și tehnică de sprijin logistic.
 
Conform scenariului tactic, acțiunile militare au urmărit securizarea și apărarea unor obiective de infrastructură critică împotriva forțelor aeropurtate și a grupurilor de cercetare-diversiune ale inamicului sprijinite de forțe paramilitare locale. În cadrul exercițiului, regimentul a dislocat cea mai mare parte a forțelor, acestea fiind integrate forțelor de infanteriști internaționali, elementul-cheie fiind dat de acțiunea comună, combinată, sincronizată și coerentă, bazată pe coeziunea militarilor la nivel întrunit.
 
Obiectivele de instrucție ale exercițiului au vizat creșterea nivelului de pregătire și de interoperabilitate într-un mediu de instruire multinațional, alături de militarii națiunilor participante, antrenarea elementului de comandă și stat major în planificarea și conducerea acțiunilor tactice fluviale, perfecționarea deprinderilor colective ale subunităților de infanterie marină în executarea acțiunilor tactice fluviale ca desant amfibiu, perfecționarea deprinderilor colective ale unităților de nave în coordonarea focului artileriei fluviale și asigurarea sprijinului logistic fluvial.
 
Activitățile desfășurate au inclus planificarea și pregătirea acțiunilor tactice, cu dislocarea forțelor în teren, deopotrivă terestră și fluvială, cercetarea și supravegherea raioanelor fluviale, siguranța și apărarea unui port fluvial și a unor obiective strategice importante, acțiuni tactice de asalt fluvial pentru neutralizarea desantului aerian tactic parașutat al inamicului, finalizate cu redislocarea într-un alt raion de coastă. La rândul lor, cercetașii infanteriei marine, în rolul inamicului, au pus la încercare vigilența pușcașilor marini, prin ingeniozitatea acțiunilor și  crearea unor situații neconvenționale.
 
Chiar dacă exercițiul s-a desfășurat în condițiile răcirii accentuate a vremii, acesta a reprezentat și un bun test de anduranță al participanților, în condiții de vreme nefavorabilă și mediu specific Deltei.