Fruntas Oana Ispas – de 3 ani in armata, dar cu ambitii mari in cariera militara

“Mi-am dorit să reprezint femeile din armată și să arăt că se poate”

Mariana Dinu · 16.07.2019

          Câștigătoarea Competiției Subofițerul/Soldatul anului, etapa pe Brigada 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa”, categoria Soldatul anului 2019, este frt. Oana Ispas, din cadrul Batalionului 33 Vânători de Munte “Posada”.
           Frt. Oana Ispas, de specialitate comunicații și informatică, și-a început cariera militară în decembrie 2016 și a fost încadrată inițial la Batalionul 30 Vânători de Munte “Dragoslavele”. Era visul ei din copilărie să fie militar: “Mi-am dorit să reprezint femeile din armată și să arăt că se poate”- este ceea ce a motivat-o pe Oana să acceadă la sistemul militar. Din martie 2017, Oana face parte din Batalionul 33 Vânători de Munte “Posada”.             Căsătorită tot cu un militar și mamă a doi copii, Oana a fost hotărâtă în ceea ce privește evoluția în carieră și și-a trasat clar obiectivele pe care trebuie să le îndeplinească. Astfel și-a exprimat de la început dorința de a participa la o misiune în teatrele de operații, ceea ce s-a și întâmplat, în anul 2018, când a participat ca pistolar, în teatrul de operații din Afganistan, cu Batalionul 30 Protecția Forței „Vulturii Carpaților”: “Am făcut tot posibilul pentru a mă pregăti și a fi selecționată în cadrul Batalionului 30 Protecția Forței „Vulturii Carpaților”. Acolo am cunoscut niște oameni deosebiți și prima misiune a fost unul dintre obiectivele mele din cariera militară. Am lucrat foarte bine cu ceilalți colegi, îi cunoșteam pe mulți dintre ei, deoarece făceau parte din batalionul, la care am fost încadrată în 2016, știau că nu mă voi da înapoi de la nimic, și astfel am avut susținerea lor.”- Frt. Oana Ispas.


           
               Ambiția și cunoștințele militare au condus-o pe Oana să participe la Competiția Subofițerul/Soldatul anului, etapa pe brigadă, categoria Soldatul anului 2019, pe care a și câștigat-o: “A fost ceva nou, dar știam în ce constă. M-am pregătit din timp, așa că nu am întâmpinat probleme la nici una dintre probe. Proba de flotări a fost mai solicitantă pentru mine, dar nu consider că a fost o probă grea. Nici acum nu îmi vine să cred că am câștigat. Mi-am dorit foarte mult să iau locul 1 și pentru toți colegii mei, din cadrul Batalionului 33 Vânători de Munte “Posada”, care m-au sprijinit și s-au implicat pe timpul pregătirii mele pentru competiție. Pentru ei am luptat.” – Frt. Oana Ispas.
Voluntar la INVICTUS, Oana a participat și la Ștafeta Veteranilor, din ultimii 2 ani, și la organizarea Duatlonului Regal, din Curtea de Argeș. În continuare se pregătește intens alături de colegii ei, pentru competițiile care vin în sprijinul luptătorilor răniți, astfel încât aceștia să participe la Invictus Games.            Frt. Oana Ispas dorește să transmită și un mesaj pentru femeile care doresc să urmeze cariera militară: “E o meserie de viitor, frumoasă, dar dacă doriți să intrați, trebuie să vă doriți cu adevărat”.
Următorul obiectiv pentru Oana este să fie admisă la Școala Militară de Maiștri Militari și Subofițeri pentru Comunicații, Tehnologia Informației și Apărare Cibernetică. Îi dorim succes la admitere și în cariera militară: “De îndată ce voi fi admisă la Școala Militară de Maiștri Militari si Subofițeri pentru Comunicații, Tehnologia Informației și Apărare Cibernetică, mă voi înscrie la facultate. Peste 4, 5 ani mă văd ofițer. Această cale mi-aș dori să o urmez, dar voi ține cont și de familie, să fim împreună.” – Frt. Oana Ispas.

          Foto: Arhiva personală