Duel de foc al artileriei

Levente Suciu · 17.05.2023
„Asta-i muzica ce-mi place!” – Carol I

Data de 15 mai reprezintă „Sărbătoarea Întâiului tun”, în amintirea duelului de artilerie la care a asistat regele Carol I, în timpul Războiului pentru Independenţa României. Anul acesta, sărbătoarea a fost marcată în poligonul de tragere Grohotiș din județul Brașov, prilej cu care „Urșii Bruni” au executat trageri de instrucție și evaluare a cadrelor militare de artilerie din Batalionul 206 Artilerie „General Mihail Lăcătușu”.

Astfel, pe timpul tragerilor, Bateria 1 Aruncătoare a Batalionul 206 Artilerie „General Mihail Lăcătușu” a purtat denumirea onorifică de „Bateria Carol”, reprezentând simbolic una din primele trei baterii de coastă de pe malul Dunării cu care armata română a intrat în război (împreună cu bateriile Elisabeta şi Mircea).
Bateria Carol era înzestrată cu patru tunuri de bronz calibru 152,4 mm şi tunuri Krupp, calibru 87 mm, model 1875 destinate lovirii artileriei otomane de la nord de Vidin, pe malul opus al Dunării.

Numele celor zece baterii de artilerie construite la Calafat pe timpul Războiului pentru Independenţă au fost: Carol, Elisabeta, Mircea, Ştefan cel Mare, Mihai Bravu, Renaşterea, Independenţa I, Independenţa II, Perseverenţa şi Basarabia.

Începând cu anul 1895, la fiecare dată de 15 mai, artileriştii români au organizat „Sărbătoarea Întâiului tun” în amintirea acestui duel de artilerie la care a asistat regele.

 ***
„La 15 mai 1877, regele Carol I a vizitat bateria Carol în timpul inspecţiei pe care o realiza la bateriile de la Calafat. Ajuns aici, el a ordonat deschiderea focului asupra Vidinului. Bateria era ocupată de bateria 6 a regimentului 1 artilerie şi era comandată de căpitanul Zănescu. La ora 19:30 s-a deschis focul de către tunul 1 din bateria Carol, după care a tras tunul 1 din bateria Mircea, urmat de tunul 1 din bateria Elisabeta. Turcii au răspuns cu foc de artilerie după a doua lovitură românească de tun, duelul care a urmat durând o oră. Cinci proiectile turceşti au căzut în bateria Carol. La prima lovitură românească de tun regele Carol I a rostit celebra propoziţie: Asta-i muzica ce-mi place!”.

Sursă: col.conf.univ.dr. Adrian Stroea, lt.col. Gheorghe Băjenaru - Artileria română în date şi imagini, Editura Centrului Tehnic - Editorial al Armatei, Bucureşti, 2010.



Sursă text/foto: Căpitan Levente Suciu / Batalionul 206 Artilerie ”General Mihail Lăcătușu”