Vânătoare de avioane, elicoptere și avioane fără pilot, la Capu Midia

Anca Medrea · 19.05.2023
În perioada 8-18 mai 2023, au avut loc, în poligonul complex de trageri de la Capu Midia, cele mai ample exerciții de artilerie antiaeriană ale Forțelor Aeriene Române – AZUR 23.11 și ISTRIA 23.11.1. Au fost implicate forțe și mijloace aparținând batalioanelor de artilerie antiaeriană din cadrul bazelor aeriene și ale Brigăzii 1 Rachete Sol-Aer, iar scenariile și situațiile tactice de luptă le-au testat militarilor abilitățile de comandă și execuție. 

Unul dintre scenarii prevedea un atac inamic, cu aviația, venit dinspre mare. Elicoptere IAR-330 PUMA de la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu și avioane de luptă F-16 de la Baza 86 Aeriană Borcea au simulat infiltrarea în teritoriul ocupat de trupe, iar militarii de la sol au avut misiunea de a descoperi și nimici țintele. 

O altă situație tactică de care au avut parte militarii, pe timp de noapte, a fost infiltrarea în zona de instrucție a unui individ cu un colet suspect. O echipă EOD a intervenit și a izolat pachetul, iar apoi a fost neutralizat. Și echipele medicale au fost solicitate să acționeze în cazul unui militar rănit de inamic. Specialiștii sanitari au transportat victima la cortul de prim ajutor și i-au acordat îngrijiri medicale, conform procedurilor.  

De asemenea, rachetiștii din cadrul Brigăzii 1 Rachete Sol-Aer au avut misiunea de a distruge avioane fără pilot care zburau deasupra mării.
La exercițiile de la Capu Midia au participat peste 500 de cadre și soldați/gradați profesioniști, precum și rezerviști voluntari.Text si foto: Anca Medrea