„Gheparzii de Fier” prezenți la cel mai mare show aviatic internațional în Polonia

Alin-Lucian Șerban · 07.09.2023
Militarii din cadrul Detașamentului de Apărare Antiaeriană „Gheparzii de Fier” au participat la cea de-a 17-a ediție a mitingului aviatic „International Air Show Radom 2023”.
 
Prezența unui număr de peste 20 de militari dobrogeni în cadrul celui mai mare eveniment aviatic internațional organizat de către Comandamentul Forțelor Armate Poloneze în colaborare cu  Autoritatea Aeronautică Poloneză a reprezentat o oportunitate unică pentru militarii români din cadrul Grupului de Luptă din Polonia de a-și perfecționa cunoștiințele de specialitate cu privire, atât la tehnica de aviație cât și la evoluția platformelor aeriene în mod întrunit cu cele terestre. Astfel, spectacolul oferit de către piloții și parașutiștii militari, completat de expozițiile statice la sol a tehnicii și a echipamentelor altor aliați NATO, a reprezentat cel mai bun mod în care un specialist în Artileria Antiaeriană își poate completa studiile de specialitate.
 
 „M-am simțit cu adevărat onorat în momentul în care mi s-a propus să reprezint Battle Group-ul la cel mai mare show aviatic organizat în anul 2023 în Polonia. Am participat la această activitate împreună cu un număr de peste 20 de militari din cadrul Detașamentului românesc. Întregul eveniment a fost dedicat sărbătoririi a 90 de ani de la zborul cu succes al căpitanului polonez Stanislaw Skarzynski peste oceanul Atlantic, acesta stabilind primul record mondial pentru o distanță de zbor atât de mare. Pe parcursul celor două zile ale show-lui aviatic au putut fi surprinse numeroase elicoptere, avioane, precum și aeronave de transport din peste 25 de țări participante. Cu siguranță a fost o experiență deosebită. ne-a mărturisit comandantul Detașamentului de Apărare Antiaeriană „Gheparzii de Fier”, maior Constantin Cațaonu.
 
Militarii români au completat show-ul aviatic de la Radom cu prezentarea unui complex antiaerian „Gepard” în cadrul expoziției statice alături de alte sisteme de artilerie și rachete antiaeriene, radare, dispozitive de bruiaj electronic și drone aparținând altor armate din compunerea NATO.
 
„În timpul spectacolului aerian am avut ocazia de a admira aeronava C-295M într-un tablou comemorativ unic. Aceasta a reprezentat marcarea celei de-a 90-a ediție a show-lui aviatic. Aeronava militară a aparținut căpitanului polonez Stanislaw Skarzynski cu care acesta a stabilit un record mondial pentru o distanță de zbor și, de asemenea, a reprezentat sărbătorirea celei de-a 20-a aniversare a serviciului său în Forțele Aeriene poloneze din momentul în care acesta a devenit pilot militar. ne relatează locotenent Bogdan Toma, comandantul prezentării expoziției statice a complexului antiaerian „Gepard”, în cadrul show-lui aviatic de la Radom.
 
***
Începând cu luna aprilie 2023, Detașamentul de Apărare Antiaeriană „Gheparzii de Fier”, generat de Batalionul 348 Apărare Antiaeriană „Dobrogea” și coordonat de Comandamentul Forțelor Întrunite „General Ioan Emanoil Florescu”, se instruieșteîn comun, alături de aliații americani, britanici, croați și polonezi în cadrul Grupului de Luptă NATO din Polonia. Misiunea lor este de a asigura prezența înaintată consolidată în flancul Nord-Estic al Alianței, conform măsurilor adoptate în cadrul Summit-ului de la Varșovia din 2016.