Ce înseamnă România?

Cristian Păduraru · 29.11.2023

Nu vreau să vă vorbesc despre România ca despre un loc pe hartă, ci despre inimile celor care au făcut-o mare. 

România este ca o poveste plină de aventuri, eroi și locuri magice. Este ca un film de familie, în care fiecare dintre noi este un personaj important. Știți filmele acelea care vă țin lipiți de ecran, cu super-eroi care salvează lumea, sau cu păpuși de lemn care devin băieți adevărați? Ei bine, România are propriile povești eroice și personaje fascinante.  

O știți pe Ecaterina Teodoroiu? A fost o tânără, care a ales să lupte pentru țara noastră în Primul Război Mondial. De ce credeți că a făcut-o? Nu pentru glorie, ci pentru că în inima ei ardea flacăra dragostei pentru România. Ea a luptat cu curaj, a inspirat soldații de lângă ea și a devenit un simbol al sacrificiului suprem pentru țara noastră. 

Ecaterina a început ca asistentă medicală, dar curajul și hotărârea ei au fost atât de mari încât a decis să se alăture frontului ca soldat. Imaginați-vă, o tânără într-o lume a bărbaților, într-un război nemilos. Dar Ecaterina nu s-a dat bătută. Într-o zi, fratele ei a căzut pe câmpul de luptă. Ecaterina, cu inima sfâ-și-a-tă de durere, a ales să continue lupta, purtându-și doliul pe câmpul de bătălie. Ea a spus odată: „De mor, vreau să mor pe front, cu fața spre dușman și cu arma în mână.” Și chiar asta a făcut. Ea a luptat cu vitejie, demonstrând că inima unui erou nu cunoaște granițe. 

Apoi gândiți-vă și la Constantin Brâncuși, care a plecat dintr-un sat românesc și a ajuns să schimbe lumea artei. El a purtat România în sufletul său, în fiecare linie și formă pe care a creat-o. Prin arta sa, a arătat lumii întregi ce poate însemna spiritul românesc: creativ și mereu aspirând spre înălțimi. 
Visul lui era mare! La fel ca cerul deasupra Carpaților. Sunt sigur că vă întrebați, cum a putut un băiat dintr-un sat românesc să devină unul dintre cei mai mari sculptori ai lumii? Este pentru că fiecare lucrare a sa era un omagiu adus României. Gândiți-vă la „Pasărea Măiastră”, o sculptură care pare că se ridică spre cer. Brâncuși a vrut să arate că, la fel ca pasărea, și noi putem zbura spre visurile noastre. Ne învață că frumusețea este peste tot în jurul nostru, în natură și în oameni și ne arată că a fi român înseamnă a avea puterea de a crea, de a visa și de a transforma acele vise în realitate, sculptându-ne propriul drum în lume. 


Aceste povești, care sunt doar două dintre multe altele ale românilor, sunt despre ce înseamnă să crezi în ceva mai mare decât tine. 

Deci de ce să fim mândri că trăim în România? Pentru că fiecare dintre noi poartă în inimă aceeași flacără care i-a inspirat pe toți eroii noștri. A fi român înseamnă a avea curajul de a visa și puterea de a transforma acele vise în realitate. 

Când cineva vă întreabă ce înseamnă să fii român, spuneți-le despre acești eroi. Spuneți-le că a fi român înseamnă a fi parte dintr-o istorie plină de curaj, creativitate și speranță. Spuneți-le că fiecare dintre voi este un motiv de mândrie pentru România noastră! 
Dacă și voi simțiți flacăra României, asta ne face să fim frați, iar împreună suntem o familie puternică, de neclintit! 

 

Cu iubire pentru țară, 
Căpitan Păduraru Cristian
 

 

PS: Ne vedem pe 1 decembrie la Paradă militară, organizată cu ocazia Zilei Naționale a României, la televizor pe TVR1 sau personal la București!