Performanţe excepționale ale elevilor din Colegiul Național Militar „Ștefan cel Mare”

Francesca Șindilar · 18.04.2024
Primăvara 2024 aduce noi performanţe în palmaresul Colegiului Naţional Militar „Ştefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc şi bucuria unor alte premii şi distincţii obţinute la concursurile şi olimpiadele şcolare. De notorietate sunt acum rezultatele obţinute la fazele judeţene ale olimpiadelor şcolare şi dreptul căpătat astfel de elevii câmpulungeni de a reprezenta colegiul în confruntările naţionale la limba și literatura română, geografie, matematică, istorie, fizică, chimie, limba engleză, limba italiană, biologie, filosofie, securitate cybernetică și Informatică Aplicată. Fiecare reuşită are propria poveste, reprezintă un cumul impresionant de muncă, perseverenţă şi pasiune pentru disciplina aleasă.

La geografie, opt elevi au reușit performanța de a se califica la faza națională a olimpiadei: Ana Mamaischi, Cosmin Roșu și Paula Pușcaș cu locul I, urmați în clasament de elevii Robert Poenaru, Rareș Pendus, Cătălin Buștihan, Matei Spînu și Andrei Boroz. Responsabil de aceste reușite este domnul profesor Radu Ciumaşu, susţinătorul „spiritului geografic” în  rândul elevilor colegiului.

Matematica a devenit o pasiune pentru elevul caporal Sebastian-Ionuț Buliga. O incursiune în povestea lui ne-ar relata câtă muncă, dar mai ales câtă perseverenţă a implicat locul al II-lea obţinut la faza județeană a olimpiadei. Numeroasele competiții la care a participat i-au dovedit abilitățile în domeniul științelor exacte, fiind apreciat la nivel înalt pentru reușitele sale.

La limba și literatura română doi elevi militari câmpulungeni au reușit performanța de a se califica la faza națională, sub îndrumarea doamnei profesor Mihaela Pintilei: Cosmin-Dumitru Vișovan și Teodora Avram. Totodată, elevul plutonier adjutant Cosmin-Dumitru Vișovan a reușit să se califice și la faza națională a Olimpiadei de istorie, materie la care elevul ștefănist excelează. Cu ajutorul domnului profesor Petrică Ciocan, Cosmin a reușit anul trecut să obțină Locul I la faza națională a olimpiadei, iar noi îi ținem pumnii să obțină un rezultat măcar la fel de bun.

 Elevul fruntaș Teodor Rusu și-a canalizat toată concentrarea pentru a aprofunda materia și a rezolva probleme, iar cu îndrumarea doamnei profesoare Dorina Fântână a  reușit să treacă în etapa următoare a olimpiadei de chimie.

După multe ore de pregătire, probleme de natură teoretică și practică din „lumea lui Newton” rezolvate, anul acesta colegiul câmpulungean va fi reprezentat la faza națională a olimpiadei de fizică de trei elevi: elev sergent Robert Cîrstinariu, elev fruntaș Alexandru Murgoci și elev Alexandru-Sergio Gorcea. De pregătirea lor s-au ocupat domnii profesori Luciana Surugiu și Nicolae Debren.

Îmbinând pasiunea pentru biologie cu pregătirea temeinică, elevul Ștefan Cârloanță, îndrumat de către domnul profesor Viorel Oniciuc, se numără printre elevii Colegiului Național Militar „Ștefan cel Mare” cu rezultate demne de apreciat și calificare la etapa națională a olimpiadei.

Pentru al doilea an consecutiv, elev caporal Tudor Curca a obținut un loc fruntaș pe podiumul olimpicilor la faza județeană de limbă engleză. Tudor afirmă că „Olimpiada de Limba Engleză este una dintre cele mai complexe competiții, însumând nu doar cunoașterea și folosirea acestei limbi, ci și vaste cunoștințe din toate domeniile (fie ele psihologice sau științifice), plus abilități de comunicare puternic dezvoltate. Cu toate acestea, perseverența, experiența din anul precedent și îndrumările doamnei profesoare Nicoleta Tudurean, mi-au conferit locul I la faza județeană și calificare la etapa următoare."

Elev sergent Simina Vacariu, sub îndrumarea doamnei profesor Daniela Cârloanță, și-a valorificat potenţialul, reușind să înțeleagă legăturile dintre gândire și acțiune în diferite domenii, să își formeze o imagine asupra sinelui, a celor din jur și a societății, dar și să răspundă la întrebări legate de existență, cunoaștere, valori morale, limbaj sau rațiune, acțiuni care iau adus calificarea la faza națională a olimpiadei de filosofie.

La prima ediție a olimpiadei de securitate cybernetică, șase elevi din colegiul câmpulungean au obținut calificare la următoarea etapă. Pasionați de programare, pregătiți să descopere tot ce e nou în acest domeniu, tinerii elevi se pregătesc intens pentru toate competițiile, obținând premii pe măsura eforturilor depuse. Alături de ei stă o adevărată echipă, care îi ghidează spre performanță: inginer Ionuț Raia și domnii profesori Gabriela Ionescu, Florin Mariuc și Marius Măgurean.

Pasionați de informatică și tehnologie, elevii militari au găsit în colegiul câmpulungean mediul propice pentru a-și dezvolta abilitățile și a-și exploata potențialul în domeniul IT. Astfel, elevul caporal Eduard Laza, îndrumat de doamna profesoară Gabriela Ionescu, a obținut premiul I la etapa județeană a olimpiadei de Informatică Aplicată „AcadNet” și calificare în etapa națională.

Surpriza performanţelor de anul acesta o reprezintă calificarea celor doi elevi ștefăniști, Beatrice Machidon și Denis Adomniței, la faza pe ţară a olimpiadei de limbă italiană.  Rezultatul este unul inedit prin faptul că limba italiană nu se studiază la şcoală.

Anul acesta, în prag de centenar, mușatinii și-au depășit recordul la premiile obținute la fazele județene ale olimpiadelor școlare, demonstrând, încă o dată, nivelul de pregătire din Colegiul Național Militar „Ștefan cel Mare”.

Dragi elevi și cadre didactice, suntem mândri de voi! Vă felicităm pentru performanțele obținute!