Curiozitate și determinare: student cap. Teodor-Mihail Giurgică

Mirela Vîță · 06.11.2024

În primăvară, Teodor captase atenția tuturor cu rezultatele deosebite la concursurile de inovație științifică. Am găsit la Academia Forțelor Terestre din Sibiu un tânăr entuziasmat gata să depună efort și energie pentru a-și explora potențialul. E pasionat de drone și se bucură ca un copil de o jucărie nouă...dar pe care și-o construiește singur.

După cursuri, Teodor aleargă în laborator, unde își petrece majoritatea timpului liber și găsește satisfacție în fiecare descoperire nouă. A subliniat de multe ori rolul important al profesorilor și instructorilor care au crezut în el și care îl susțin la fiecare pas.

Partea și mai frumoasă a lucrurilor este că Teodor nu e un caz singular, pentru că Academia Forțelor Terestre susține studenții și proiectele curajoase de cercetare, iar studenții cu performanțe similare pot să apară în fiecare semestru, dacă au destulă încredere în forțele proprii și determinare să acorde suficient timp dezvoltării.
 
Teodor Giurgică, ce hobby-uri ai?
 
Munții mă fascinează, oferindu-mi ocazia de a învăța lecții prețioase în mijlocul naturii. Prin aceste sporturi, am dobândit respectul pentru natură, valoarea fairplay-ului și disciplina necesară pentru a merge mai departe când motivația se epuizează. Munții mi-au amintit cât de efemeră este viața și cât de important este să apreciez fiecare moment al acestei călătorii.
 
Secretul motivației mele
 
Nu consider că este un secret, ci mai degrabă o dorință pentru o lume mai bună. Cred în puterea educației ca șansă a României și de aceea am ales să mă schimb prin educație. Simt o datorie profundă față de cei care m-au susținut și sper să ofer la rândul meu aceeași generozitate.
 
Despre modelele mele
 
Când vorbim despre modele, ne gândim adesea la figuri publice, dar eu găsesc inspirație în oamenii din jurul meu. Părinții, profesorii și prietenii m-au învățat lecții prețioase prin exemplele lor de perseverență, dedicare și abordări diferite ale problemelor.
 
Un exemplu remarcabil este David Popovici, un sportiv de elită care a atins succesul fără a pierde smerenia și modestia. El și-a împletit viața sportivă cu educația și a rămas fidel celor care l-au susținut. Un alt model inspirator este Tibi Ușeriu, care, după un trecut tumultuos, a devenit un simbol al rezilienței, câștigând de trei ori ultramaratonul 6633 Arctic Ultra și demarând proiectul Via Transilvanica. Acești oameni mă inspiră să depășesc obstacolele și să îmi amintesc că puterea stă în mintea și spiritul nostru și că oricând putem reveni în cursă.
 
Planuri de viitor?
 
Prefer să îmi direcționez eforturile strategic, planificându-mi obiectivele și activitățile corespunzător. De multe ori, îmi ajustez planurile pe măsură ce descopăr noi domenii de studiu, astfel că acestea se concentrează în jurul învățării și al unui stil de viață sănătos, susținut de activități sportive.
 
Cum mă relaxez, cum petrec timpul liber, cum socializez?
 
După o zi plină, îmi relaxez mintea și corpul înotând, iar la finalul unei săptămâni încărcate, mă revigorez alergând prin peisajele superbe din Sibiu. Când sarcinile devin copleșitoare, citesc, ascult muzică sau mă plimb în natură. Deși studiul și antrenamentele intense le fac singur, apreciez conexiunile sociale și mă bucur să împărtășesc reușitele și planurile cu cei dragi.
 
Ce social media consumi, ce site-uri?
 
Sunt conștient de efectele nocive ale social media, dar dacă știm să gestionăm situația și suntem stăpâni pe impulsul de a petrece ore în șir în fața ecranelor, social media poate fi o unealtă foarte utilă. Folosesc Facebook, deoarece aici găsesc multe evenimente și pot stabili conexiuni cu diverse comunități din domeniile mele de interes. Bineînțeles, am și Instagram, unde pot să țin pasul, măcar la nivel de conștientizare, cu trendurile actuale. De când am început ultimele proiecte, nu am mai avut timp de Instagram și l-am dezinstalat.
LinkedIn este o altă platformă pe care o folosesc, în ultima vreme, pentru a fi aproape de oameni din domenii tehnice. Încerc să folosesc social media într-un mod productiv, evitând să pierd prea mult timp în fața ecranului.
 
Rezultate de când sunt student AFT
Conferințe Științifice:
- The 29th Edition of the Students' International Conference - SECOSAFT 2024: Premiu de excelență
- Cadet Inova 2024: Aur sectiunea Electrotehnică, electronică şi energetică și premiat de către NATIONAL INSTITUTE OF RESEARCH & DEVELOPMENT FOR TECHNICAL PHYSICS
- Students’ International Conference AFASTUD 2024 (25th Edition) Communicating across Cultures March 28 – 30 Premiul al 2 lea secțiune: Engineering
- STUDENTS' INTERNATIONAL CONFERENCE. "CERC" 2024, April 18 - 19, 2024. CERC 2024 Participare secțiune: Robotics, Automation and Electronic Systems
- XGEN International Conference on Science Communications: Locul 1 secțiunea Engineering Sciences
- Concurs de drone pentru studenții militari MSMF-2024 (Ediția 1) Military Student Multirotor Fest 28 – 31 Mai 2024: Participare
- Concursul “Hardware and Software Engineering 2024” - HSE2024: Locul 3 secțiunea Studenți Hardware + Electronică
- Secosaft 2023: Locul 3        
 
 
Sportive:
-Predeal Forest Run 2022 loc 8 individual categ de vârstă
https://predealforestrun.ro/clasament-2022/
-Rasnov Medieval Run 2022 loc 6 categ 15 general
https://www.trackmyrace.com/en/running/event-zone/event/rasnov-medieval-run/results/
- Cupa 25 Decembrie 2022: Locul 1 individual, cros (concurs intern)
- Participare pe tronson Sibiu-Alba Iulia în cadrul Ștafetei Veteranilor Invictus 2022 (aprox 30 km alergare)
- OFF ROAD RGT TELEFERIC CHALLENGE 2022 loc 2 individual  categ vârstă
https://www.trackmyrace.com/en/biking/event-zone/event/off-road-rgt-teleferic-challenge-1/results/
- 39th Athens Marathon. The Authentic.2022
-DUATHLON CHALLENGE ~ 2022 POWERED BY BUONAVISTA loc 9 individual
- Etapa finală de iarnă a concursurilor aplicativ-militare pentru instituțiile militare de învățământ  Vatra Dornei 2023 loc 1 echipă
- Campionatul Militar de Pentatlon, finala pe Ministerul Apărării Naționale pentru instituții militare de învățământ 2023: Locul 1 echipă, Locul 2 individual
https://www.armyacademy.ro/ev_2023_05_26_2.php
- Campionatul Militar de Cros între instituțiile de învățământ militar, finala pe Ministerul Apărării Naționale: Locul 1 echipă
https://mesageruldesibiu.ro/campionatul-militar-de-cros-a-fost-castigat-de-studentii-aft-sibiu/
- BINDER LAKE TRIATHLON2023: Locul 1 echipă
https://www.armyacademy.ro/ev_2023_07_10.php
- Royal Race 2023: Participare
- Cheia MTB Challenge 2023: Locul 1 individual categorie 19-29 loc 3 general
https://cheiamtb.ro/rezultate-subcarpati-2023/
-Triada MTB Avrig 2024 Loc 1 individual categ de vârstă
- Binder Lake Triatlon 2024: Locul 3 echipa ( Echipa semper una)
https://www.cronometraj.ro/rezultate-live/
 
Anul III a început bine, Teodor este printre cei șase studenți din Academia Forțelor Terestre "Nicolae Bălcescu" din Sibiu, de la programul de studii Inginerie și management în domeniul comunicațiilor militare, care desfășoară mobilități de studiu (SMS) în cadrul Programului Erasmus+ la Universitatea „Helmut Schmidt”, Hamburg, Germania.
Pentru aproape 3 luni, studenții români vor trăi o experiență inedită alături de colegii din instituția gazdă, dar și de alți studenți din Franța, Letonia, Lituania, Norvegia și Statele Unite ale Americii, având oportunitatea să acceseze metode de predare inovatoare, resurse didactice diferite și să își dezvolte competențele interculturale.
Mult succes!